Vizaar UVin endoscoop systeem

Het Duitse Vizaar levert al sinds 1997 hoogwaardige inspectie systemen. Door hoge investeringen in innovatie staan ze nu aan de wereldtop. Inspecteren van turbine motoren, gasmotoren, dieselmotoren, leidingen in de food en pharma. 
Vinden, identificeren en evalueren fluoriserende media, coatings en 
Lees meer in de brochure.

Identificatie van fluorescerende media met de UVin

Het UVin UV-endoscoopsysteem van viZaar is uitgerust met hoogwaardige UV-LED’s, die door hun krachtige straling in het golflengtebereik van 365 nm fluorescerende middelen zoals vele oliën, eiwitten maar ook gangbare testmiddelen optimaal prikkelen en zo zichtbaar maken.
Dergelijke productresten die aan oppervlakken hechten en testapparatuur die op materiaaldefecten is afgezet, kunnen gemakkelijk worden opgespoord en direct worden gedocumenteerd, zelfs als ze zwak zijn.
Dergelijke productresten die aan oppervlakken hechten en testapparatuur die op materiaaldefecten is afgezet, kunnen gemakkelijk worden opgespoord en direct worden gedocumenteerd, zelfs als ze zwak zijn.

Breed scala aan mogelijkheden

Het UVin UV-inspectiesysteem kan ook worden uitgerust met extra daglicht-LED’s. Zowel de UV-verlichting als de daglicht-LED zijn traploos in te stellen en ook gelijktijdig te gebruiken. Zo kan de verlichting optimaal aan uw wensen worden aangepast. Met deze UV-endoscoop kunt u de zuiverheid van systemen in de voedings-, chemische en farmaceutische industrie controleren en uw materiaaltesten optimaliseren.

Eenvoudige documentatie van uw inspectie op fluorescerende media, zelfs met kleine componenten en nauwe holtes, dankzij het ontwerp als flexibele video-endoscoop met een sondekop van slechts Ø 13,4 mm. 

Scheurtesten op het oppervlak met UV-videoscopen

Voor testen op metalen componenten worden naast technisch complexere methoden vaak twee traditionele NDO-methoden voor het opsporen van oppervlaktescheuren gebruikt.

Dye penetrant testen

Dye penetrant testing, ook wel PT-testen (Penetrant Testing) genoemd, maakt gebruik van de capillaire werking in het geval van naar het oppervlak openstaande materiaalscheiding, zoals scheuren. De penetrant wordt aangebracht op een materiaaloppervlak en er wordt gewacht op een verwachte blootstellingstijd. Gedurende deze tijd ‘kruipt’ de penetrant in de materiële scheiding en blijft daar. Na het reinigen van het oppervlak blijft het testmedium in b.v. Met de UVin van viZaar kunnen scheuren zichtbaar worden gemaakt en kan zo de materiaalscheiding worden gelokaliseerd. Deze kleurstofpenetratietest stelt geen hoge eisen aan het te testen materiaal.

Magnetische deeltjestesten

Als het werkstuk dat u wilt testen is gemaakt van magnetiseerbaar (ferromagnetisch) materiaal, kunnen magnetische deeltjestesten, ook wel MT-testen (Magnetical Testing) genoemd, worden uitgevoerd. Hier worden magnetische velden gegenereerd of geleid door de component, die worden weergegeven door materiaaldefecten of scheidingen nabij het oppervlak. Tegelijkertijd wordt het testoppervlak bevochtigd met een geschikt testmedium dat magnetiseerbare deeltjes bevat. De deeltjes in de testapparatuur worden afgezet op de afgebogen magnetische veldlijnen, waardoor defecten op het oppervlak van het materiaal kunnen worden geïdentificeerd. Het grote voordeel van deze methode in vergelijking met kleurstof penetrant testen is dat bij magnetische deeltjestesten materiaalafscheidingen nabij het oppervlak niet open hoeven te zijn naar het laatste toe. Aangezien het proefstuk magnetiseerbaar moet zijn, kunnen de gebruikelijke roestvaste staalsoorten en non-ferrometalen niet met deze methode worden getest. Lees meer in de brochure.

Voordelen van de UVin voor het testen van oppervlakte-scheuren

Vanwege hun hogere gevoeligheid worden zowel kleurstofpenetranttesten als magnetische deeltjestesten vaak uitgevoerd met fluorescerende inspectieapparatuur. Hierdoor zijn zelfs kleine materiaalfouten duidelijker zichtbaar.

Vanwege de afzonderlijk instelbare verlichting van de UVin, kunnen de duidelijke indicaties die vaak voorkomen bij PT- en MT-tests (bijv.door testapparatuur die is afgezet op draaiende groeven of vuil) vaak als zodanig worden geïdentificeerd in dezelfde bewerking en afzonderlijk worden beoordeeld.

Optimaliseer uw zuiverheidscontroles en uw materiaaltesten met de UV-endoscoop UVin.

Advies nodig?

Neem nu contact met ons op of vul hiernaast het formulier in